Uspokojující vánek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce moučkový cukr
těsto
1 špetka sůl
5 vejce
7 lžic cukru
3 lžíce kakao na vaření
krém
1 vanilkový cukr
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Rozklepneme si vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky zatím odložíme stranou a budeme pracovat s bílky.

  2. Do bílků přidáme špetku soli a začneme šlehat sníh. Během šlehání postupně přisypáváme cukr. Šleháme, dokud nebudeme mít krásný třpytivý sníh. Hmota musí být opravdu tuhá a nesmí se vůbec pohybovat. Nejlepší zkouška tuhosti je misku se sněhem otočit dnem nahoru. Rychlost mixéru snížíme na minimum a do sněhu zašleháme žloutky. Takže nám vznikne takový žlutý nadýchaný krém nebo spíše pěna.

  3. Do krému/pěny si prosejeme kakao, které ručně pomalu vmícháváme. Tento krok musí být důkladně provedený. Takže si klidně na 10 minut sedněte k televizi a promícháme krém ze strany na stranu, dokud se vše nespojí v jednu barvu.

  4. Kakaové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme tak 10 - 12 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby. Ihned ho i s pečícím papírem odstraníme z horkého plechu a dáme na studenější podložku. Necháme chvilku vychladnout, otočíme placku kratší stranou k sobě, kousek jí odřízneme, protože jak se těsto rozlévalo na plech vznikly nevzhledné tenké kraje, to samé uděláme i na protější straně. Placku poprášíme moučkovým cukrem a ještě bez krému srolujeme, aby si zvykla na daný tvar.

  5. Připravíme si krém. Do misky nalijeme šlehačku, ke které přidáme vanilkový cukr a ztužovač. Šleháme mixérem, dokud šlehačka neztuhne.

  6. Plát rozvineme a rozetřeme po něm rovnoměrně šlehačku. Srolujeme, ořízneme okraje, aby roláda vypadala hezky a dáme ji nejlépe přes noc ztuhnout do lednice. Variantou jsou i jahody. Na plát natřeme slaboulinkou vrstvu šlehačky. Na ni poklademe plátky čerstvých jahod a přetřeme zbytkem šlehačky.

  7. Uspokojující vánek nakrájíme, ozdobíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy