Tykvový kompot recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 kg tykev
nálev
600 g cukr
2 l voda
2 ks citron
4 ks hřebíček
0 l ocet 8%

Postup přípravy receptu

  1. Tykve nebo cukety očistíme, nakrájíme na kostky a ve vodě s octem je necháme rozležet do druhého dne. Doporučuji použít tykve, které mají citronově žlutou dužinu.

  2. Je bezpodmínečně nutné dodržovat recepturu, jinak bude mít každá dávka jinou chuť. Relativní přesnost je zaručena používáním vždy stejných nádob na odměřování. Před vařením v nálevu opereme cukety na sítu a nechat okapat. Zatím opláchneme citron, nakrájíme jen na kolečka, zbavíme kůry a pecek.

  3. Tykve vložíme zpět a vaříme až zesklovatí. Přidáme kolečka citronu a hřebíčky. Horký kompot plníme do sklenic a uzavřeme. Před plněním doporučuji vybrat hřebíčky a vyvařené kousky citronu. Dodatečná sterilace není nutná.

  4. Chuť tykví s oranžovou dužinou vylepšíme přidáním na kousky nakrájeného kiwi, červeného grepu a zavařených višní. Na uvedenou dávku dáme 2 červené grepy, 3 kiwi a 1sklenici (750 ml) višní. Recept je na jednu dávku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy