Tříkrálový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na potření
1 ks vejce
náplň
2 ks vejce
125 g máslo
125 g mandle
125 g cukr moučka
5 cl pomerančový likér
1 lžička pomerančová kůra
těsto
500 g listové těsto

Postup přípravy receptu

  1. Pro přípravu náplně spolu v míse utřeme do pěny máslo s cukrem moučka. Našleháme vejce a přidáme do mísy. Dále přidáme mleté mandle, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry, pomerančový likér nebo amaretto. Vše spolu ušleháme na hustou krémovou směs.

  2. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme je na kulaté placky o průměru asi 24 cm. Jednu placku vložíme do kulaté formy vyložené pečícím papírem. Navršíme na ní náplň tak, aby nám zůstal asi 1 cm široký okraj. V této fázi se má podle zvyklosti, dát do koláče nějaký amulet pro štěstí pro osobu, která jej najde (například mince nebo figurka).

  3. Rozšleháme žloutek a potřeme jím okraj spodního těsta. Přikryjeme druhou plackou a od středu přitlačujeme, abychom odstranili většinu vzduchu. Kraje ozdobně přitlačíme vidličkou. Vršek koláče narýhujeme také ozdobně vidličkou.

  4. Nožem pak vytvoříme několik otvorů pro únik páry a potřeme zbylým žloutkem.

  5. Předehřejeme si troubu na 200 °C nebo horkovzdušnou na 180 °C. Vložíme koláč do trouby asi na 25 minut a upečeme dozlatova.

  6. Tříkrálový koláč necháme vychladnout, rozkrájíme a podáváme. Nejlépe moučník chutná, když je podávaný v pokojové teplotě. Pokud jsme do koláče dali amulet, měli bychom na to upozornit!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy