Tradiční linecký koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na potření
1 ks vejce
300 g rybízová marmeláda
těsto
150 g máslo
150 g cukr moučka
250 g hladká mouka
100 g lískové ořechy
10 g kypřící prášek do pečiva
podle chuti
vanilka
mletá skořice
citronová kůra
mletý hřebíček

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme máslo s cukrem, poté přidáme mouku s kypřícím práškem na pečení, vejce, nastrouhané opražené lískové ořechy, ale mohou být i neopražené, a podle chuti koření - vanilka, hřebíček, skořice a citronová kůra. Všechno pořádně prohněteme a dáme těsto na půl hodiny do ledničky.

  2. Po půl hodině těsto vyndáme a rozdělíme na čtvrtiny a ze tří čtvrtin uválíme kulatou placku asi 1,5 cm tlustou. Placku dáme na máslem vymazaný kulatý plech a potřeme rybízovou marmeládou. Ze zbytku těsta uděláme proužky, které pokládáme na okraje a potom přes koláč tak, aby vznikly mřížky. Koláč nakonec potřeme rozšlehaným vejcem.

  3. Tradiční linecký koláč pečeme 40 - 45 minut v troubě při 190 °C.

  4. Tradiční linecký koláč necháme vychladnout, rozkrájíme a podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!