Tetiny bratislavské rohlíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
náplň
cukr
6-7 lžic mléko
4 dkg med
1 ks vanilkový cukr
15 dkg mleté vlašské ořechy
6 dkg piškotové drobečky
těsto
8 dkg cukr
sůl
20 dkg máslo
2 ks žloutek
3 dl mléko
3 dkg droždí
50 dkg hladká mouka
Postup Tetiny bratislavské rohlíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a třeme do pěny, přidáme mouku, sůl a kvásek. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části podle toho, jak velké chceme rohlíčky mít.
Každou část těsta vyválíme na kulatou placku, kterou nakrájíme na 8 trojúhelníků, na každý dáme náplň a zavineme do tvaru rohlíčků, necháme 20 minut kynout. Bratislavské rohlíčky potřeme vajíčkem a pečeme asi na 180 °C. Teplotu trouby volíme podle zkušenosti.
Na náplň dáme vařit mléko, vsypeme ořechy a med, krátce povaříme. Po sundání z ohně přidáme do směsi piškotové drobečky, vanilku a cukr podle chuti. Bratislavské rohlíčky můžeme plnit i makovou náplní, postup jako u ořechové, navíc přidáme skořici, na kvásek odebíráme z celkového množství.
Tetiny bratislavské rohlíčky podáváme podle chuti.