Těšínský bigus recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle chuti sůl kmín podle potřeby 1 dl mléko 150 g smetana 50 g sádlo 600 g vepřový bok 250 g kysané zelí omáčka 60 g cibule 60 g hladká mouka
Postup Těšínský bigus recept
Postup přípravy receptu
-
Bůček uvaříme ve vodě. Z uvařeného uzeného bůčku vyjmeme žebírka a maso nakrájíme na kousky o váze asi 25g. To jsou 4 ks na 1 porci.
Na sádle osmažíme dorůžova cibuli. Zaprášíme moukou a připravíme jíšku, kterou zalijeme vývarem z bůčku. Řádně promícháme, aby se netvořily hrudky a necháme nejméně 1/2 hodiny vařit. Do tohoto základu přidáme mléko a uvařené kyselé zelí. Opět řádně provaříme, zjemníme smetanou, přidáme drcený kmín, sůl a krájený uzený bůček. Je hotovo. Necháme vše jen prohřát.
Těšínský bigus podáváme s vařenými brambory, knedlíkem nebo jen s čerstvým pečivem. Bigus podáváme teplý.