Světlá perníková chaloupka recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

1 ks žloutek
100 ml voda
50 ml voda
2 ks bílek
500 g med
1 lžíce med
100 g cukr krupice
300 g cukr moučka
2 lžíce citrónová šťáva
600 g hladká mouka
15 g jedlá soda
20 g perníkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Med rozehřejeme ve 100 ml vody. Mouku prosejeme na vál, přidáme koření a doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme medovou hmotu. Vypracujeme hladké a pevné těsto. Zabalíme ho do fólie a v lednici necháme den odpočinout

  2. Potom z těsta vyválíme plát, ze kterého vykrájíme jednotlivé díly chaloupky, plotu a podobně. Díly perníkové chaloupky pečeme při 180 °C asi 10 minut. Ještě horké je potřeme žloutkem, aby se perník leskl

  3. V kastrůlku rozehřejeme cukr s 50 ml vody, medem a necháme zkaramelizovat. Hrany dílů potíráme karamelem a slepujeme k sobě tak, aby vznikla chaloupka. Nakonec světlou perníkovou chaloupku ozdobíme bílkovou polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!