Světlá perníková chaloupka recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 ks žloutek 100 ml voda 50 ml voda 2 ks bílek 500 g med 1 lžíce med 100 g cukr krupice 300 g cukr moučka 2 lžíce citrónová šťáva 600 g hladká mouka 15 g jedlá soda 20 g perníkové koření
Postup Světlá perníková chaloupka
Postup přípravy receptu
-
Med rozehřejeme ve 100 ml vody. Mouku prosejeme na vál, přidáme koření a doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme medovou hmotu. Vypracujeme hladké a pevné těsto. Zabalíme ho do fólie a v lednici necháme den odpočinout
Potom z těsta vyválíme plát, ze kterého vykrájíme jednotlivé díly chaloupky, plotu a podobně. Díly perníkové chaloupky pečeme při 180 °C asi 10 minut. Ještě horké je potřeme žloutkem, aby se perník leskl
V kastrůlku rozehřejeme cukr s 50 ml vody, medem a necháme zkaramelizovat. Hrany dílů potíráme karamelem a slepujeme k sobě tak, aby vznikla chaloupka. Nakonec světlou perníkovou chaloupku ozdobíme bílkovou polevou.