Svatomartinský řez recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

250 g máslo
1 ks žloutek
1 lžička prášek do pečiva
450 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
200 g bílý jogurt
náplň
2 ks žloutek
50 g rozinky
3 ks bílek
2 kostky tvaroh
50 g ořechy
100 g cukr moučka
1 lžička citronová kůra
1 lžíce citronová šťáva
1 lžíce vanilkový pudinkový prášek
50 g kandované ovoce (třešně)
na potření
1 ks bílek
na ozdobu
50 g ořechy
sklenka marmeláda (linecká, višňová)

Postup přípravy receptu

  1. Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme nakrájené máslo, citronovou kůru, žloutek, jogurt a čistýma rukama zpracujeme na vláčné těsto.

  2. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu asi hodinku odpočinout.

  3. Tvaroh utřeme se 2 žloutky a cukrem, vmícháme pudink (prášek), citronovou kůru i šťávu, pokrájené kandované višně a nasekané rozinky i ořechy. Nakonec přidáme ze 3 bílků ušlehaný tuhý sníh.

  4. Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl vyválíme, položíme na plech vyložený papírem a potřeme tvarohovou náplní. Vyválíme i druhý díl těsta na plát a tvaroh zakryjeme. Okraje těsta zařízneme a mírně přimáčkneme.

  5. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme nasekanými ořechy a ve středně vyhřáté troubě zvolna upečeme.

  6. Odřezky těsta vyválíme a formičkami vykrájíme různé drobné tvary (kytičky, motýlky, lístečky), které zvolna upečeme.

  7. Vychladlý svatomartinský řez nakrájíme na kostky, každou na talířku ozdobíme lžičkou marmelády a upečenou sušenkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy