Šumpláty neboli lokše recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
1 špetka sůl
1 ks vejce
těsto
4 ks brambory
200 dkg hladká mouka
na potření
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme nebo pomačkáme. K bramborám přidáme hladkou mouku, sůl a uděláme těsto, aby drželo pohromadě a netrhalo se. Kdo chce, může přidat vejce. Já ale vejce nedávám, placky jsou potom měkčí.

  2. Trochu mouky nasypeme na vál a z těsta uděláme váleček, z něj ukrajujeme kolečka, která rozválíme na placky tenké asi 3 mm.

  3. Placky pečeme na sucho v pánvi. Když se nám dělají na plackách bubliny, tak je propíchneme. Po upečení každou placku namažeme mašlovačkou rozpuštěným sádlem.

  4. Šumpláty neboli lokše podáváme k pečenému masu, samostatně s čajem, dobré jsou i na sladko.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy