Šumavská hovězí pečeně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

70 g slanina
1 ks cibule
2 lžíce sádlo
120 g houby
1 ks bobkový list
30 g hladká mouka
600 g hovězí maso
150 g kořenová zelenina
podle chuti
sůl
citronová šťáva
mletý černý pepř
celé nové koření
podle potřeby
smetana
masový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Polovinu slaniny nakrájíme na proužky a polovinu nadrobno. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) očistíme a nakrájíme nadrobno.

  2. Hovězí zadní maso protkneme proužky slaniny, osolíme, opepříme, opečeme na rozehřátém sádle a odložíme na chvíli do tepla.

  3. Do výpeku dáme zbytek drobně nakrájené slaniny, rozškvaříme ji, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Do tohoto základu dáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a očištěné a nakrájené houby. Opečeme, podlijeme vývarem, okořeníme celým novým kořením a bobkovým listem.

  4. Opečené maso vložíme zpátky, pokapeme citronovou šťávou, přiklopíme a dusíme ve vyhřáté troubě téměř doměkka. Potom odklopíme a dopečeme. Ze šťávy vyndáme maso a koření, zahustíme ji moukou a povaříme 20 minut. Nakonec přidáme smetanu a zahřejeme.

  5. Šumavskou hovězí pečeni podáváme nakrájenou na plátky s houskovými knedlíky přelitými připravenou chutnou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!