Stromkový vánoční brownies recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
200 g cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
175 g máslo
1 lžička prášek do pečiva
100 g hladká mouka
60 g lískové oříšky
2 lžíce holandské kakao
200 g tmavá hořká čokoláda
poleva
30 g bílek
150 g cukr moučka
1-2 kapky citronová šťáva
na ozdobu
cukr moučka
lentilky
barevný cukr
podle potřeby
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu nasekáme nadrobno a při nízké teplotě rozpustíme ve vodní lázni s máslem. Jakmile čokoláda začne tát, přisypeme prosetý kakaový prášek. Dobře mícháme, abychom získali hladký krém bez hrudek, který poté necháme vychladnout.

  2. Mouku a prášek do pečiva se solí prosejeme. Ořechy nahrubo nasekáme.

  3. Velká vejce s cukrem šleháme alespoň 10 minut do nadýchané pěny. Do vaječné pěny pomalu přidáváme již vychladlou čokoládu a nakonec po lžících proseté suroviny. Nesmíme mít hrudky. Do vymíchaného těsta přidáme nasekané ořechy.

  4. Formu 20 x 28 cm vyložíme pečicím papírem a naneseme těsto, které pěkně uhladíme. Těsto na stromkový vánoční brownies pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

  5. Upečený korpus zhruba po 10 minutách vyjmeme a stromečkovým vykrajovátkem tvoříme stromečky. Z korpusu máme asi 10 stromků. Nemáme-li stromečkové formičky, vytvoříme asi 7 - 8 cm dlouhé a 9 cm široké trojúhelníčky.

  6. Cukroví můžeme zdobit pomocí bílku, který šleháme s kapkou citronové šťávy a jakmile máme pevný sníh, pomaličku přidáváme prosátý moučkový cukr. Pokračujeme v šlehání, dokud nemáme hladkou roztíratelnou hmotu bez hrudek.

  7. Bílkovou polevu si rozdělíme na 2 části a přidáme barvivo. Poté přendáme do cukrářského sáčku a zdobíme podle naší fantazie.

  8. Na ještě neztuhlou polevu můžeme nalepit lentilky a nakonec vsunout dřevěnou tyčku.

  9. Stromkový vánoční brownies necháme zaschnout, poté pocukrujeme moučkovým cukrem a máme hotovo. Podáváme jako jiné vánoční cukroví.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy