Stromkový vánoční brownies recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 200 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 175 g máslo 1 lžička prášek do pečiva 100 g hladká mouka 60 g lískové oříšky 2 lžíce holandské kakao 200 g tmavá hořká čokoláda poleva 30 g bílek 150 g cukr moučka 1-2 kapky citronová šťáva na ozdobu cukr moučka lentilky barevný cukr podle potřeby potravinářské barvivo
Postup Stromkový vánoční brownies recept
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu nasekáme nadrobno a při nízké teplotě rozpustíme ve vodní lázni s máslem. Jakmile čokoláda začne tát, přisypeme prosetý kakaový prášek. Dobře mícháme, abychom získali hladký krém bez hrudek, který poté necháme vychladnout.
Mouku a prášek do pečiva se solí prosejeme. Ořechy nahrubo nasekáme.
Velká vejce s cukrem šleháme alespoň 10 minut do nadýchané pěny. Do vaječné pěny pomalu přidáváme již vychladlou čokoládu a nakonec po lžících proseté suroviny. Nesmíme mít hrudky. Do vymíchaného těsta přidáme nasekané ořechy.
Formu 20 x 28 cm vyložíme pečicím papírem a naneseme těsto, které pěkně uhladíme. Těsto na stromkový vánoční brownies pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.
Upečený korpus zhruba po 10 minutách vyjmeme a stromečkovým vykrajovátkem tvoříme stromečky. Z korpusu máme asi 10 stromků. Nemáme-li stromečkové formičky, vytvoříme asi 7 - 8 cm dlouhé a 9 cm široké trojúhelníčky.
Cukroví můžeme zdobit pomocí bílku, který šleháme s kapkou citronové šťávy a jakmile máme pevný sníh, pomaličku přidáváme prosátý moučkový cukr. Pokračujeme v šlehání, dokud nemáme hladkou roztíratelnou hmotu bez hrudek.
Bílkovou polevu si rozdělíme na 2 části a přidáme barvivo. Poté přendáme do cukrářského sáčku a zdobíme podle naší fantazie.
Na ještě neztuhlou polevu můžeme nalepit lentilky a nakonec vsunout dřevěnou tyčku.
Stromkový vánoční brownies necháme zaschnout, poté pocukrujeme moučkovým cukrem a máme hotovo. Podáváme jako jiné vánoční cukroví.