Střekovští utopenci recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

nálev
1 balíček koření na čínu
1 dl slunečnicový olej
2 lžičky mletý pepř
1 sklenice sladkokyselé sterilované zelí
náplň
800 g kabanos
podle chuti
0 lžiček mletá pálivá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Jedná se o prokládání surovin v zavařovací sklenici. Kabanos oloupeme, podélně rozkrojíme a poté nakrájíme na asi tak 1 cm silné plátky - radši i o něco tenčí.

  2. Otevřeme sklenici sterilovaného zelí a do prázdné sklenice dáme tenkou vrstvu tohoto zelí, špetku pepře, špetku koření na čínu a vrstvu plátků kabanosu, poté znovu zelí. Máme-li 2 vrstvy, zalijeme je 0,5 dl kvalitního slunečnicového oleje a 0,5 dl láku ze zelí. Pokračujeme v plnění sklenice. Kořeníme každou vrstvu a pepříme každou třetí vrstvu našeho zelí. Každou třetí vrstvu také lehce zmáčkneme lžící a skončíme vrstvou zelí asi tak 2 cm pod hrdlem sklenice. Tuto vrstvu zase okořeníme a zalijeme lákem ze zelí a 2 lžícemi oleje tak, aby bylo zelí celkově potopeno (pokud není). Sklenici s utopenci pevně uzavřeme a na chladném místě ponecháme 3 - 4 dny zrát.

  3. Důležitý trik pro dokonalé prolnutí chutí a zrání: Sklenici tak po 4 hodinách (nebo když je čas) obrátíme vždy spodní stranou vzhůru, aby se nálev prolil skrze koření.

  4. Střekovští utopenci chutnají s chlebem. Chcete-li pikantnější utopence, použijte na spodní a vrchní vrstvu zelí také špetku pálivé papriky.

  5. Většinou jedna sklenice zelí stačí na dvě stejně velké sklenice naložené směsi (750 ml).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy