Štolverkové řezy s karamelem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 ks vejce 50 g máslo 1 lžíce kakao 150 g cukr moučka 500 g hladká mouka 2 lžíce smetana ke šlehání 1 lžička soda bikarbona krém 150 g máslo 500 ml mléko 150 g cukr krystal 2 balíčky vanilkový pudinkový prášek na ozdobu 1 lžíce cukr moučka 2 balíčky ztužovač šlehačky 2 balíčky šlehačka v prášku 50 g cukr krystal na karamel na potření 100 ml vaječný likér
Postup Štolverkové řezy s karamelem recept
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejeme hladkou mouku. Do středu uděláme důlek, přidáme vejce, jedlou sodu, cukr moučka, měkké máslo a 2 lžíce smetany. Zpracujeme a postupně přidáváme kakao. Zpracované těsto rozdělíme na 5 částí. Pokud by bylo těsto velmi tuhé, přidáme pár kapek mléka.
Každou část těsta rozválíme na plát (22 x 33 cm). Pláty ukládáme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, propícháme vidličkou a dáme péct na asi 8 minut do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Upečené pláty necháme vychladnout.
Do hrnce nasypeme cukr a necháme ho na ohni zkaramelizovat. Když máme cukr
zkaramelizovaný, přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali pudinkové prášky.
Teplotu snížíme a stále mícháme, dokud hmota nezhoustne. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout.
Do vychladlé hmoty přidáme měkké máslo a mixérem vyšleháme. Krém uložíme do lednice a necháme ztuhnout. Vychladlý krém rozdělíme na 4 stejné části.
Plát těsta potřeme vaječným likérem a necháme chvíli odstát, aby těsto likér nasáklo. Plát potřeme krémem a uložíme další plát těsta, který znovu potřeme likérem a navrstvíme náplň. Tento postup opakujeme až po poslední plát. Uložíme do chladničky a případně můžeme zatížit knihami, abychom měli štolverkové řezy úhledné.
Druhý den si připravíme šlehačku, kterou vyšleháme spolu se smetafixem a cukrem, potom navrstvíme na koláč. Nakonec ozdobíme drceným karamelem.
Štolverkové řezy s karamelem podáváme jako lahodný sváteční zákusek.