Štolverkové řezy s karamelem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
50 g máslo
1 lžíce kakao
150 g cukr moučka
500 g hladká mouka
2 lžíce smetana ke šlehání
1 lžička soda bikarbona
krém
150 g máslo
500 ml mléko
150 g cukr krystal
2 balíčky vanilkový pudinkový prášek
na ozdobu
1 lžíce cukr moučka
2 balíčky ztužovač šlehačky
2 balíčky šlehačka v prášku
50 g cukr krystal na karamel
na potření
100 ml vaječný likér

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme hladkou mouku. Do středu uděláme důlek, přidáme vejce, jedlou sodu, cukr moučka, měkké máslo a 2 lžíce smetany. Zpracujeme a postupně přidáváme kakao. Zpracované těsto rozdělíme na 5 částí. Pokud by bylo těsto velmi tuhé, přidáme pár kapek mléka.

  2. Každou část těsta rozválíme na plát (22 x 33 cm). Pláty ukládáme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, propícháme vidličkou a dáme péct na asi 8 minut do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Upečené pláty necháme vychladnout.

  3. Do hrnce nasypeme cukr a necháme ho na ohni zkaramelizovat. Když máme cukr

  4. zkaramelizovaný, přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali pudinkové prášky.

  5. Teplotu snížíme a stále mícháme, dokud hmota nezhoustne. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout.

  6. Do vychladlé hmoty přidáme měkké máslo a mixérem vyšleháme. Krém uložíme do lednice a necháme ztuhnout. Vychladlý krém rozdělíme na 4 stejné části.

  7. Plát těsta potřeme vaječným likérem a necháme chvíli odstát, aby těsto likér nasáklo. Plát potřeme krémem a uložíme další plát těsta, který znovu potřeme likérem a navrstvíme náplň. Tento postup opakujeme až po poslední plát. Uložíme do chladničky a případně můžeme zatížit knihami, abychom měli štolverkové řezy úhledné.

  8. Druhý den si připravíme šlehačku, kterou vyšleháme spolu se smetafixem a cukrem, potom navrstvíme na koláč. Nakonec ozdobíme drceným karamelem.

  9. Štolverkové řezy s karamelem podáváme jako lahodný sváteční zákusek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy