Štěpánská pečeně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 lžíce máslo
1 ks cibule
1 ks rajče
1 ks mrkev
1 ks zelená kapie
2-3 ks vejce natvrdo
1 ks kořenová petržel
75 dkg hovězí zadní maso
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
vývar
sádlo na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme a osušíme. Prostředkem špalíku masa prořízneme dlouhým špičatým nožem otvor, který rozšíříme pomocí obrácené vařečky. Otvor naplníme oloupanými vařenými vejci. Maso zašijeme nebo spíchneme jehlami či párátky.

  2. Připravené maso potřeme rozpuštěným máslem a necháme několik minut odležet. V nádobě rozehřejeme sádlo a připravené maso v něm po všech stranách opečeme. Potom ho osolíme, opepříme a přidáme všechnu zeleninu, kterou jsme předtím očistili a nakrájeli. Podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme doměkka. To trvá podle druhu masa 1 - 1,5 hodiny, někdy i více. Během dušení maso několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme vývarem.

  3. Před dokončením štěpánskou pečeni na několik minut zapečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme bez poklice při 200 °C. Měkké maso vyjmeme. Zeleninu prolisujeme a dáme zpět do vydušené šťávy, zjemníme malým kouskem másla a velmi krátce povaříme.

  4. Štěpánskou pečeni nakrájíme přes vlákna na porce a podáváme s připravenou omáčkou. Jako přílohu si dáme brambory na všechny způsoby (případně rýži) a nesmí chybět zelenina.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!