Staročeská třená bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
4 ks vejce
160 g máslo
150 ml mléko
300 g cukr krupice
1 špetka citronová kůra
300 g polohrubá mouka
13 g kypřící prášek do pečiva
podle potřeby
hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nebo tuk na pečení utřeme do pěny, přidáme 4 žloutky, cukr a třeme dále, celkem asi 10 minut. Poté přilijeme trochu mléka o pokojové teplotě a prosátou mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva a trochu strouhané citronové kůry. Nakonec ze 4 bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který přidáme do těsta a vše zlehka promícháme.

  2. Těsto vlijeme do bábovkové formy (vymazané máslem a vysypané hrubou moukou).

  3. Bábovku pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut při 180 °C. Upečenou a trochu vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

  4. Staročeskou třenou bábovku nakrájíme a podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!