Stařenčin frgál z Bečvy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2-3 g sůl
2 ks vejce
100 g máslo
200 ml mléko
20 g droždí
100 g cukr moučka
250 g hladká mouka
citronová kůra
podle potřeby
máslo
podle chuti
rum

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do trochy mléka dáme lžičku cukru a droždí. Necháme vykynout kvásek. Máslo rozpustíme.

  2. Stranou si prosejeme mouku, kterou osolíme. Do mouky nalijeme kvásek. Přidáme zbylý cukr a mléko, žloutky, máslo a citronovou kůru. Ze všeho pečlivě vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

  3. Zatím si vystřihneme z pečícího papíru kola o průměru 20 cm. Každé potřeme rozpuštěným máslem. Během kynutí si můžeme připravit oblíbené frgálové náplně - tvarohovou, hruškovou, povidlovou nebo makovou.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každý díl vyválíme na tenkou placku o rozměru pečícího papíru a přeložíme na něj. Těsto musí být velmi tenké. Na placky střídavě nanášíme náplně. Buď je roztíráme nebo stříkáme pomocí cukrářského sáčku do kruhu.

  5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Stařenčiny frgále z Bečvy přeložíme na plech a pečeme dozlatova. Upečené horké frgále přelijeme rozpuštěným máslem a zakápneme rumem. Zdobíme loupanými mandlemi nebo mandlovými lupínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy