Špaldové žabí huby recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
200 g máslo
250 g měkký tvaroh
300 g špaldová mouka
náplň
rozinky
ořechy
2 ks větší jablko
3 lžíce džem či marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Máslo si necháme při pokojové teplotě co nejvíce povolit. Promícháme ho s tvarohem (nejlépe pomocí elektrického šlehače) a přidáme špaldovou mouku. Dobře propracujeme rukou. Pokud by bylo těsto hodně mazlavé, přidáme trochu mouky. Necháme cca 10 minut odpočinout.

  2. Připravíme si náplň: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na 0,5 cm silné měsíčky nebo prostě posekáme na větší kousky. Ořechy nahrubo nasekáme nebo nalámeme.

  3. Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučněném vále asi 3 - 4 mm silnou placku a vykrájíme kolečka o průměru zhruba 8 cm. Je jich tak 20 - 22. (Zbylé těsto po vykrájení už znovu nevykrajuji, ale udělám z něj jeden menší závin s náplní podle chuti.) Na jednu půlku kolečka dáme trochu marmelády (nejlepší je pikantní rybízová nebo mohou být i povidla) asi tak 1/2 kávové lžičky a do ní posadíme měsíček jablíčka, 1/4 ořechu a eventuálně 1 - 2 rozinky, to vše podle chuti a hlavně, aby se to vešlo. Kolečko přehneme a po krajích stiskneme tak, že uprostřed zůstane otevřené jako žabí huba.

  4. Špaldové žabí huby dáme péct na plechu s pečícím papírem do trouby při 170 °C, dokud nezrůžoví, tj. zhruba na 20 - 25 minut. Jsou dobré, i když je upečeme trochu víc až dozlatova, víc potom křupou. Po vychladnutí můžeme špaldové žabí huby pocukrovat.

  5. Těsto, které zbude po vykrájení, už jen vyválím a raději znovu nevykrajuji, aby se nepřidávala pořád další mouka. Vyvaluji ho přímo na pečícím papíru, se kterým ho později přenesu na plech. Náplň dám stejnou jako do závinu - jablečnou, makovou, ořechovou, tvarohovou - vlastní kreativitě se meze nekladou.

  6. Já používám všechny suroviny bio, ale není to nutné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!