Somloi galuska - Šomloji galuška recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
2 ks vejce
50 g cukr krupice
90 g hladká mouka
náplň
3 ks vejce
500 ml mléko
200 g cukr krupice
100 g hladká mouka
0.5 vanilkový lusk
těsto 1
2 ks vejce
20 g kakao
50 g cukr krupice
60 g hladká mouka
těsto 2
2 ks vejce
50 g cukr krupice
60 g hladká mouka
50 g najemno strouhané vlašské ořechy
zálivka
100 ml rum
200 ml voda
200 g cukr krupice
na ozdobu
1 lžíce kakao
400 ml smetana ke šlehání
40 g strouhané vlašské ořechy
80 g rozinky v rumu
poleva
100 ml smetana
100 g hořká čokoláda
Postup Somloi galuska - Šomloji galuška recept
Postup přípravy receptu
-
Tento dezert se skládá ze 3 korpusů - piškotového (světlého), kakaového a ořechového. Vše si vážíme a následně pečeme zvlášť.
Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Vmícháme mouku a korpus rozetřeme na plech vyložený papírem. Tento korpus poté pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 12 minut.
Stejně tak upečeme i korpus kakaový a ořechový.
V trošce mléka rozšleháme žloutky a hladkou mouku. Zbylé mléko svaříme se 150 g cukru a vanilkou. Za stálého míchání přilijeme žloutky. Směs 10 minut povaříme a pak odstavíme. Jakmile vychladne, vyjmeme z ní vanilku a vmícháme tuhý sníh z bílků a zbylého cukru. Vodu s cukrem 5 minut povaříme. Cukerný roztok odstavíme, dochutíme rumem a necháme vychladnout.
Na dno pekáčku (či plechu) s vyšším okrajem položíme piškotový korpus. Pokropíme ho 1/3 rumové zálivky, potřeme 1/3 krému a posypeme polovinou rozinek a ořechů. Navrch položíme kakaový plát. Postup opakujeme. Ořechový korpus zalijeme zbylou zálivkou, potřeme zbylým krémem a poprášíme kakaem. Moučník necháme přes noc proležet.
Z moučníku šomloji galuška po proležení poté odkrajujeme lžící noky a klademe je do skleniček či na talířek. Dezert dozdobíme dochucenou šlehačkou a přelijeme čokoládovou polevou, připravenou rozpuštěním tabulky čokolády ve smetaně.
Šomloji galuška uvítáme při slavnostních příležitostech.