Smetanovo-tvarohový dort s jahodami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
0.5 balíčku prášek do pečiva
100 g cukr moučka
2 lžíce vařící voda
100 g polohrubá mouka
náplň
300 g jahody
cukr moučka
krém
200 g cukr moučka
400 ml smetana ke šlehání
500 g tučný tvaroh
1 balíček vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
podle potřeby
tuk na vymazání
dětská krupice na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve upečeme jednoduchý korpus. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky s polovinou cukru vyšleháme na sníh. Pak vyšleháme žloutky, vařicí vodu a zbylou polovinu cukru. Vyšlehané jsou světlé a objem mnohem větší než na začátku šlehání. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a můžeme i malinko oleje, popř. kakaa pro tmavou variantu. Zašleháme. Nakonec přidáme bílkový sníh a ručně zamícháme - opatrně, aby nám těsto nespadlo.Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy, vymazávám máslem nebo Herou a vysypávám dětskou krupicí. Korpus na dort pečeme podle typu trouby. Já peču při 150 °C a podle velikosti formy. Tak 20 - 30 minut větší korpus, na větší dort déle.

  2. Korpus necháme vychladnout, kdo nechce čekat, může koupit korpus již hotový nebo nahradit piškoty.

  3. Jahody nakrájíme na plátky a posypeme cukrem a necháme v lednici odpočinout, aby se cukr do jahod nasákl. Pokud máme jahody dostatečně sladké, sladit je nemusíme.

  4. Připravíme si krém. Nejprve vyšleháme smetanu (nesladíme, cukr přidáme až do tvarohu) a odložíme do lednice, poté vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem nebo aroma, můžeme také použít rum nebo jiný oblíbený alkohol. Do tvarohového krému pak opatrně vmícháme šlehačku.

  5. Připravený krém natíráme na korpus ve formě (asi v 1 cm tloušťce), pak klademe plátky jahod, další vrstvu krému, další jahody a tak postupně, dokud nemáme formu navrch plnou. Smetanovo-tvarohový dort dáme zatuhnout do lednice na cca 2 hodiny a podáváme.

  6. Samozřejmě můžeme ovoce měnit za jiné podle potřeby - banány, broskve, nektarinky, osvěžující jsou mandarinky nebo pomeranč s mátou, zajímavé je jablko sypané skořicí. Fantazii se meze nekladou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy