Sibiřské pelmeně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
těsto
5 ks vejce
voda
1 kg polohrubá mouka
náplň
1 ks cibule
1 kg maso
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso opracujeme a nakrájíme na menší kousky, aby šlo snadněji umlít. Pak maso umeleme. Směs osolíme, opepříme a přidáme najemno nakrájenou cibuli, která ale nemusí být. Jakmile máme maso umleté, ochucené, tak vše řádně propracujeme. Během propracovávání můžeme přidat trošku vody, aby se sekaná lépe vypracovala a nebyla suchá. Potom směs odložíme stranou do mísy a nachystáme si na pracovním stole nudlové těsto.

  2. Nudlové těsto připravíme z polohrubé mouky, špetky soli a celých vajec, kdy na každé vejce dáme jednu až tři skořápky studené vody. Vypracujeme těsto, aby se nám nelepilo na prsty a bylo vláčné.

  3. Jakmile máme těsto vypracováno, oddělíme kousek a vypracujeme na válu slabší placku. Placku pomoučníme, aby se nelepila a vykrojíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Kolečka dáme stranou. Zbytek vykrájeného těsta můžeme ještě jednou rozválet nebo z něj udělat drobení do polévky.

  4. Jakmile máme vykrájená kolečka, dáme do jejich středu zhruba vidličku náplně. Naplněné kolečko s masem ohneme v prstech tak, aby konce vzniklého půlměsíce se dotýkaly a po krajích je pevně spojíme. Tento půlměsíc ještě jednou ohneme v prstech tak, aby nám vznikla pelmeň, tvar přibližný mušličce. Pelmeně skládáme na pomoučněný tác.

  5. Připravené pelmeně vkládáme do většího množství vroucí osolené vody. Při vaření musí pelmeně dostatek vody, aby po zavření ve vodě plavaly. Pelmeně vaříme za občasného míchání asi deset minut, zhruba po sedmi minutách je můžeme ochutnat. Po uvaření je scedíme.

  6. Sibiřské pelmeně rozdělíme na talíře. Pelmeně se zalévají horkým hovězím vývarem nebo bujonem z kostky.

  7. Podobnější postup, jak připravit pelmeně najdete v mém článku Sibiřské pelmeně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy