Sedlácký chléb recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 2 špetky sůl 1 lžíce ocet 1 kostka droždí 1 kg hladká mouka 1 dl vlažná voda 3 ks vařené brambory ve slupce 1 lžička soda bikarbona podle chuti kmín
Postup Sedlácký chléb recept
Postup přípravy receptu
-
Z 1 dl vody, droždí a 1 lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Brambory oloupeme a prolisujeme. Do kvásku přidáme všechny suroviny a připravíme husté těsto. To zaděláváme asi 15 - 20 minut. Vypracované těsto necháme asi 45 minut kynout.
Vykynuté těsto na vále pokoulíme a vytvarujeme bochník. Ten dáme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný pekáč nebo plech. Těsto hustě propícháme špejlí nebo jehlicí a necháme opět vykynout.
Troubu předehřejeme na 210 °C. Bochník potřeme čistou vodou, vložíme do trouby a pečeme. Jakmile začne povrch chleba trochu červenat, stáhneme teplotu na 160 °C a sedlácký chléb dopečeme. Když upečený chléb vyjmeme z trouby, opět jej potřeme vodou.
Domácí chléb podáváme podle chuti.