Sedlácký chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
2 špetky sůl
1 lžíce ocet
1 kostka droždí
1 kg hladká mouka
1 dl vlažná voda
3 ks vařené brambory ve slupce
1 lžička soda bikarbona
podle chuti
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Z 1 dl vody, droždí a 1 lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Brambory oloupeme a prolisujeme. Do kvásku přidáme všechny suroviny a připravíme husté těsto. To zaděláváme asi 15 - 20 minut. Vypracované těsto necháme asi 45 minut kynout.

  2. Vykynuté těsto na vále pokoulíme a vytvarujeme bochník. Ten dáme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný pekáč nebo plech. Těsto hustě propícháme špejlí nebo jehlicí a necháme opět vykynout.

  3. Troubu předehřejeme na 210 °C. Bochník potřeme čistou vodou, vložíme do trouby a pečeme. Jakmile začne povrch chleba trochu červenat, stáhneme teplotu na 160 °C a sedlácký chléb dopečeme. Když upečený chléb vyjmeme z trouby, opět jej potřeme vodou.

  4. Domácí chléb podáváme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy