Sedlácké zelí z Hané recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 lžička ocet
1 ks cibule
1 špetka kmín
3-4 ks kedlubna
1 lžíce hladká mouka
2 kg syrové sádlo
podle chuti
sůl
podle potřeby
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Ze syrového sádla nakrájíme větší kousky a vložíme je do kastrolu, podlijeme trochou vody a vyškvaříme škvarky. Ty pak částečně použijeme do již hotového zelí.

  2. Tři až čtyři průměrně velké kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo.

  3. Vložíme je do většího kastrolu, zalijeme vodou, přidáme ocet, sůl, kmín a cukr. Vaříme, dokud nejsou kedlubny měkké.

  4. Připravíme si světlou jíšku z domácího sádla a hladké mouky. V průběhu vaření jíšku přidáme ke kedlubně a dobře promícháme. Vaříme ještě asi 10 minut, občas promícháme, aby se nám zelí nepřipálilo.

  5. Dorůžova osmažíme hrubě nakrájenou cibuli, tou pak těsně před podáváním, ozdobíme zelí i přílohu.

  6. K sedláckému zelí z Hané jako přílohu volíme brambory, bramborové knedlíky, případně čerstvý chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy