Sametový segedín recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 40 g máslo 30 g tuk 40 g hladká mouka 250 ml smetana ke šlehání 1 ks střední cibule 2 balíčky sterilované zelí (670 g) 750 g vepřové maso mix podle chuti cukr sůl mletá sladká paprika
Postup Sametový segedín recept
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso (nejlépe mix - kousek libovějšího bůčku, mírně prorostlé krkovičky a plecka) nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme a dáme na kousek rozpáleného tuku (sádlo, máslo, Rama) zesklovatět. Přidáme mletou červenou papriku a restujeme rychle, nesmí se spálit, byla by hořká. Přidáme maso, orestujeme, osolíme a zalijeme vodou. Dusíme do poloměkka. Během dušení podléváme vodou, pokud je třeba.
Když je maso částečně měkké, přidáme 3/4 hodně okapaného sterilovaného zelí (1/4 zelí i s lákem necháme nakonec) a dusíme tak dlouho, až je zelí poloměkké - dobré na skus.
Z másla a hladké mouky uděláme jíšku a přidáme ji k pokrmu. Povaříme jen krátce a přidáme šlehačku. Opět trochu povaříme, kdyby byl segedín příliš hustý, zředíme trochou mléka. Do hotového guláše přidáme poslední 1/4 zelí, dle chuti přidáme i trochu láku.
Jako příloha k sametovému segedínu nám postačí čerstvý chléb.