Sametový segedín recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

40 g máslo
30 g tuk
40 g hladká mouka
250 ml smetana ke šlehání
1 ks střední cibule
2 balíčky sterilované zelí (670 g)
750 g vepřové maso mix
podle chuti
cukr
sůl
mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso (nejlépe mix - kousek libovějšího bůčku, mírně prorostlé krkovičky a plecka) nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme a dáme na kousek rozpáleného tuku (sádlo, máslo, Rama) zesklovatět. Přidáme mletou červenou papriku a restujeme rychle, nesmí se spálit, byla by hořká. Přidáme maso, orestujeme, osolíme a zalijeme vodou. Dusíme do poloměkka. Během dušení podléváme vodou, pokud je třeba.

  2. Když je maso částečně měkké, přidáme 3/4 hodně okapaného sterilovaného zelí (1/4 zelí i s lákem necháme nakonec) a dusíme tak dlouho, až je zelí poloměkké - dobré na skus.

  3. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku a přidáme ji k pokrmu. Povaříme jen krátce a přidáme šlehačku. Opět trochu povaříme, kdyby byl segedín příliš hustý, zředíme trochou mléka. Do hotového guláše přidáme poslední 1/4 zelí, dle chuti přidáme i trochu láku.

  4. Jako příloha k sametovému segedínu nám postačí čerstvý chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy