Rodinný tažený štrúdl babi Alenky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
cukr
strouhanka
jablko
mletá skořice
mleté vlašské ořechy
těsto
sůl
5 lžic máslo
1 lžíce ocet
2 ks žloutek
30 dkg hladká mouka
0 l vroucí voda
na potření
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Na vál nasypeme hladkou mouku, uděláme důlek, do něj rozklepneme žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, ocet a za pomoci vidličky přidáváme horkou vodu, pak pokračujeme rukama, až je těsto vláčné a hladké. Při zpracovávání těstem boucháme o vál.

  2. Bochníček těsta necháme na vále, přiklopíme kastrolem nebo miskou a na ni položíme hrnec s horkou vodou. Takto připravené těsto necháme asi 20 minut odpočinout, pak tence vyválíme, posypeme strouhankou, mletými ořechy, na jemné kousky nakrájenými jablky (já nestrouhám), cukrem a skořicí. Jablka, ořechy, cukr i mletou skořici dáváme podle chuti.

  3. Tažený štrúdl zavineme, na plechu potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby, až je povrch štrúdlu zlatavý. Po upečení rodinný tažený štrúdl babi Alenky znovu potřeme máslem.

  4. Rodinný tažený štrúdl babi Alenky podáváme k čaji, kávě, záleží na chuti stejně jako u jiných moučníků.

  5. Těsto takto připravené se nemusí vytahovat, jde vyválet opravdu do tenka. Z této dávky jsou dva štrúdly přes celý plech, my máme rádi malé štrúdlíky tak na 1 porci, máme totiž rádi ty konečky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy