Rodinný tažený štrúdl babi Alenky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň cukr strouhanka jablko mletá skořice mleté vlašské ořechy těsto sůl 5 lžic máslo 1 lžíce ocet 2 ks žloutek 30 dkg hladká mouka 0 l vroucí voda na potření máslo
Postup Rodinný tažený štrúdl babi Alenky recept
Postup přípravy receptu
-
Na vál nasypeme hladkou mouku, uděláme důlek, do něj rozklepneme žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, ocet a za pomoci vidličky přidáváme horkou vodu, pak pokračujeme rukama, až je těsto vláčné a hladké. Při zpracovávání těstem boucháme o vál.
Bochníček těsta necháme na vále, přiklopíme kastrolem nebo miskou a na ni položíme hrnec s horkou vodou. Takto připravené těsto necháme asi 20 minut odpočinout, pak tence vyválíme, posypeme strouhankou, mletými ořechy, na jemné kousky nakrájenými jablky (já nestrouhám), cukrem a skořicí. Jablka, ořechy, cukr i mletou skořici dáváme podle chuti.
Tažený štrúdl zavineme, na plechu potřeme máslem a dáme péct do vyhřáté trouby, až je povrch štrúdlu zlatavý. Po upečení rodinný tažený štrúdl babi Alenky znovu potřeme máslem.
Rodinný tažený štrúdl babi Alenky podáváme k čaji, kávě, záleží na chuti stejně jako u jiných moučníků.
Těsto takto připravené se nemusí vytahovat, jde vyválet opravdu do tenka. Z této dávky jsou dva štrúdly přes celý plech, my máme rádi malé štrúdlíky tak na 1 porci, máme totiž rádi ty konečky.