Renéiny twisty ze zakysané smetany recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
8 g droždí
0.5 hrnku kysaná smetana
1 hrnek hladká mouka
1 hrnek polohrubá mouka
230 g Hera
drobenka
1 hrnek cukr krupice
3 lžičky vanilková esence

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku a změklé máslo nakrájené na kostičky. Vše rozdrobíme. Do mističky rozdrobíme droždí a zalijeme půl hrnkem vlažné vody. Smícháme s 1/2 lžičkou cukru. Mícháme, dokud se vše nerozpustí, a necháme vzejít kvásek.

  2. Rozkvrdláme vejce s vanilkovou esencí a přidáme do moučné směsi. Přidáme zakysanou smetanu. Po 10 minutách přidáme kvásek a těsto propracujeme.

  3. Naolejujeme mísu, do které přendáme těsto. Na těsto maličko přitlačíme pěstmi a otočíme, aby byly lehce mastné obě strany těsta. Těsto přikryjeme navlhčenou utěrkou a dáme na 2 hodiny do lednice. Předehřejeme troubu na 190 °C.

  4. Na vanilkový cukr v míse smícháme 1,5 hrnku cukru s 2 lžičkami vanilkové esence. Vznikne taková drobenka.

  5. Asi půl hrnkem vzniklé vanilkové drobenky posypeme vál. Těsto položíme na vál a vyválíme do obdélníku 30 x 40 cm. Těsto by mělo být 0,5 - 1 cm silné. Vzniklý obdélník rozřízneme podélně na tři dlouhé obdélníky a každý obdélník ještě rozřežeme na několik malých obdélníčků třeba 2,5 x 10 cm. Každý obdélníček obalíme v připraveném vanilkovém cukru. Každý obdélníček zakroutíme jako když se ždímá prádlo asi 2 - 3 krát. Twisty klademe na plech vyložený pečícím papírem. Konce tyčinek stlačíme mezi palcem a ukazováčkem do špičky.

  6. Renéiny twisty ze zakysané smetany pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut dozlatova. V polovině pečení plech otočíme, aby se vše propeklo stejnoměrně. Poté twisty sejmeme z plechu a necháme na vále vychladnout.

  7. Renéiny twisty ze zakysané smetany podáváme s kávou s mlékem, čajem či mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy