Přepuštěné máslo - ghí recept
Apetit ReceptyPostup Přepuštěné máslo - ghí recept
Postup přípravy receptu
-
Přepuštěné máslo má u nás již dlouholetou tradici. Připravit si jej můžeme i doma.
Zakoupené nebo domácí máslo pomalu rozehříváme ve vodní lázni vroucí vody. Průběžně z něj odstraňujeme na povrchu vzniklou sraženou bílkovinu. Až bude máslo čisté a zůstane jen čirý tuk zlatavé barvy, stáhneme ghí z ohně.
Přepuštěné máslo necháme trochu zchladnout a poté ho přecedíme přes jemné plátno nebo sítko do čisté a suché sklenice.
V uzavřené nádobě nám přepuštěné máslo - ghí vydrží až několik měsíců. Ghí je zdravější variantou na smažení a je vhodné i pro lidi, kteří mají intoleranci na mléčné výrobky. Při přepuštění se máslo zbaví mléčných bílkovin.