Pomerančový piškot podle prababičky Slatinské recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 100 g cukr 3 ks vejce 170 g máslo 265 g hladká mouka 1 ks pomerančová kůra 2 ks pomerančová šťáva 1 lžička kypřící prášek do pečiva na ozdobu 100 g cukr 90 ml voda 1 ks pomeranč na potření 1 pomerančová zavařenína
Postup Pomerančový piškot podle prababičky Slatinské recept
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy a vmícháme do nastrouhanou pomerančovou kůru. Oddělíme žloutky od bílků, které vyšleháme na sníh. Žloutky, máslo a cukr vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme směs mouky s práškem, mléko, pomerančovou šťávu a nakonec vmícháme sníh z bílků.
Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy o rozměrech asi 24 x 13 cm a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Jestli je piškot hotový, vyzkoušíme špejlí. Necháme ještě asi 10 minut ve formě a potom vyklopíme na mřížku.
V kastrůlku rozehřejeme zavařeninu se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na plátky. V pánvi svaříme vodu s cukrem, přidáme plátky pomeranče a vaříme je asi 25 - 30 minut, až zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče ozdobně naaranžujeme na piškot.
Pomerančový piškot podle prababičky Slatinské nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem ke svačině.