Pomerančový piškot podle prababičky Slatinské recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
100 g cukr
3 ks vejce
170 g máslo
265 g hladká mouka
1 ks pomerančová kůra
2 ks pomerančová šťáva
1 lžička kypřící prášek do pečiva
na ozdobu
100 g cukr
90 ml voda
1 ks pomeranč
na potření
1 pomerančová zavařenína

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy a vmícháme do nastrouhanou pomerančovou kůru. Oddělíme žloutky od bílků, které vyšleháme na sníh. Žloutky, máslo a cukr vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme směs mouky s práškem, mléko, pomerančovou šťávu a nakonec vmícháme sníh z bílků.

  2. Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy o rozměrech asi 24 x 13 cm a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Jestli je piškot hotový, vyzkoušíme špejlí. Necháme ještě asi 10 minut ve formě a potom vyklopíme na mřížku.

  3. V kastrůlku rozehřejeme zavařeninu se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na plátky. V pánvi svaříme vodu s cukrem, přidáme plátky pomeranče a vaříme je asi 25 - 30 minut, až zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče ozdobně naaranžujeme na piškot.

  4. Pomerančový piškot podle prababičky Slatinské nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem ke svačině.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!