Pomalý gyros recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks cibule
1 balíček koření gyros
0 kg anglická slanina
0 kg kuřecí maso
0 kg vepřové maso

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové a kuřecí maso nakrájíme přes vlákna na tenké plátky a rozklepeme. Do silnostěnné pánve s těsnící pokličkou (Pozor, důležité!) vrstvíme v pořadí vepřové maso, koření, kuřecí maso, tučnější anglickou slaninu, až vše navrstvíme do kupy, kterou zajistíme jehlou nebo špejlí. Kolem poklademe oloupané rozpůlené cibule.

  2. Potom masovou směs přikrytou nebo dobře zabalenou v alobalu dáme do trouby se spodním a vrchním ohřevem (Ne horkovzduch!) a pečeme asi 7 hodin při 90 °C. Poté teplotu zvýšíme na 120 °C a pečeme dalších 5 hodin. Po celou dobu pečení nesmíme pokličku odkrýt. Teprve až nakonec pokličku odstraníme a při 160 °C dopečeme kůrku (skoro zbytečné) podle vlastního uvážení. Výpek a cibuli odstraníme a gyros podáváme na míse. Každý si odřezává maso podle chuti.

  3. Pomalý gyros podáváme se studenou grilovací omáčkou, zeleninovým salátem, pečenými brambory nebo toasty. Třináct hodin přípravy vás nesmí odradit, protože výsledek se vyplatí!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy