Polotvrdý domácí sýr z tvarohu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
sůl
koření
směs
1 lžíce máslo
250 ml mléko
250 g tvaroh
1 lžička jedlá soda

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce vložíme tvaroh a mléko, zahříváme a mícháme, dokud se neoddělí syrovátka od hustší sýrové hmoty. Sýřeninu pak scedíme přes plátýnko (čistý kapesník), kterým si vyložíme cedník. Syrovátku nevyléváme, dá se použít jako přísada do koupele.

  2. Scezenou sýrovou hmotu vrátíme do hrnce, kam přidáme ještě máslo a jedlou sodu a mícháme, dokud se hmota nezačne tavit. Poté přidáme sůl a zvolené koření podle vlastní chuti. Použil jsem grilovací koření na sýr. Ještě důkladně promícháme a ve chvíli, kdy je sýrová hmota hladká a táhne se, přemístíme ji do formy, kde bude tuhnout, ideálně přes noc.

  3. Snazšímu vyklopení sýra z pevné formy (miska, hrneček) pomůžeme tím, že si formu vyložíme potravinářskou folií, nebo použijeme silikonovou formu, která je pružná a sýr z ní jde vyklopit velice snadno.

  4. Polotvrdý domácí sýr z tvarohu podáváme s chlebem či pečivem podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy