Pohankový salát s citronovou smetanou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 400 ml voda 1 ks kedlubna 200 g pohanka 1 hlávka hlávkový salát 250 g cherry rajče 80 g pikantní sýr marináda 1 stroužek česnek 2 lžíce olej 1 ks cibule 3 lžíce voda 1 svazek bazalka pepř 2 lžíce citronová šťáva 1 lžička sušené droždí bylinková sůl 0.5 lžičky granulovaný zeleninový vývar
Postup Pohankový salát s citronovou smetanou recept
Postup přípravy receptu
-
Pohanku zalijeme vodou a asi 2 minuty povaříme, slijeme a zchladíme. Potom ji vaříme asi 15 minut ve slané vodě tak, aby se nerozvařila. Pak slijeme přes cedník, prolijeme studenou vodou a necháme vychladnout.
Rajčata omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Listy salátu omyjeme, očistíme, osušíme a rozložíme na čtyři talíře, zbytek natrháme.
Kedlubnu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
Rajčata smícháme s kedlubnou, zbývajícím salátem, sýrem a pohankou.
Cibuli a česnek oloupeme a na jemno nasekáme. Bazalku omyjeme a také na jemno nasekáme. Citronovou šťávu smícháme s vodou, olejem, sušeným droždím, cibulí, česnekem, zeleninovým vývarem, bazalkou a podle chuti osolíme a opepříme. Marinádu vmícháme do salátu a salát rozdělíme na talíře.
Připravíme si citronovou smetanu. Napůl si ušleháme 125 g smetany, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu z 1/2 citronu, přimícháme 1 lžíci kyselé smetany, 2 lžičky křenové smetany a podle chuti osolíme a opepříme. Dobře promícháme.
Citronovou smetanu podáváme k pohankovému salátu.