Pohankový salát s citronovou smetanou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
400 ml voda
1 ks kedlubna
200 g pohanka
1 hlávka hlávkový salát
250 g cherry rajče
80 g pikantní sýr
marináda
1 stroužek česnek
2 lžíce olej
1 ks cibule
3 lžíce voda
1 svazek bazalka
pepř
2 lžíce citronová šťáva
1 lžička sušené droždí
bylinková sůl
0.5 lžičky granulovaný zeleninový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku zalijeme vodou a asi 2 minuty povaříme, slijeme a zchladíme. Potom ji vaříme asi 15 minut ve slané vodě tak, aby se nerozvařila. Pak slijeme přes cedník, prolijeme studenou vodou a necháme vychladnout.

  2. Rajčata omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Listy salátu omyjeme, očistíme, osušíme a rozložíme na čtyři talíře, zbytek natrháme.

  3. Kedlubnu oloupeme a nahrubo nastrouháme.

  4. Rajčata smícháme s kedlubnou, zbývajícím salátem, sýrem a pohankou.

  5. Cibuli a česnek oloupeme a na jemno nasekáme. Bazalku omyjeme a také na jemno nasekáme. Citronovou šťávu smícháme s vodou, olejem, sušeným droždím, cibulí, česnekem, zeleninovým vývarem, bazalkou a podle chuti osolíme a opepříme. Marinádu vmícháme do salátu a salát rozdělíme na talíře.

  6. Připravíme si citronovou smetanu. Napůl si ušleháme 125 g smetany, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu z 1/2 citronu, přimícháme 1 lžíci kyselé smetany, 2 lžičky křenové smetany a podle chuti osolíme a opepříme. Dobře promícháme.

  7. Citronovou smetanu podáváme k pohankovému salátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!