Pohankový chléb z kvásku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

cukr
sůl
5 ks brambory
2 dl mléko
kmín
sádlo
2 kg pohanková mouka
žitný kvásek

Postup přípravy receptu

  1. Pro úspěch s tímto receptem je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu.

  2. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, sůl, kmín a kvásek. Propracujeme v těsto a hněteme alespoň 15 minut. Podle potřeby přidáme vodu nebo mléko tak, aby se těsto příliš nelepilo k nádobě. Těsto necháme asi hodinu kynout v ošatce pod utěrkou a v teple.

  3. Těsto opět propracujeme a dáme na sádlem vymaštěný plech nebo pekáč. Před pečením chléb potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby, do které ještě umístíme nádobu s vodou, aby se chléb během pečení příliš nevysušil.

  4. Pohankový chléb pečeme asi 60 minut přibližně na 200 °C v závislosti na typu trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!