Pierogi se zelím a masem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto olej 2 ks vejce 1-3 dl vlažná voda 0 kg polohrubá mouka náplň sůl 1 ks cibule kmín 0 kg hlávkové zelí mletý černý pepř 0 kg mleté míchané maso na ozdobu 1 ks cibule podle potřeby vroucí voda 5 dkg vepřový bok
Postup Pierogi se zelím a masem recept
Postup přípravy receptu
-
Zelí nakrájíme a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Scedíme jej a rozmixujeme. Pokud ho nechceme mixovat, nakrájíme zelí na velmi jemné nudličky. Cibuli očistíme nasekáme. Na oleji ji orestujeme dozlatova. Můžeme přidat i nakrájený bůček. Směs pak vmícháme do zelí.
Na troše oleje podusíme mleté maso. Osolíme jej, opepříme. Když je měkké, také jej vmícháme do zelí.
Z mouky, vejce, oleje, vlažné vody se uhněme vláčné těsto. Z těsta vyválíme tenký plát. Z něj pak vykrojíme kolečka o průměru 10 - 15 cm. Já si těsto nařežu na kousky (cca 3 x 3 x 2) a z těch vyválím zhruba kolečka.
Na každé kolečko dáme náplň, přeložím a spojíme. Vzniknou tak půl kruhové polštářky. Druhá možnost je balit šátečky ze čtverců. Pierogi se zelím a masem naházíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud neplavou. Jakmile pierogi vyplavou, necháme je ještě chvilku vařit. Pak je vyjmeme.
Pierogi se zelím a masem podáváme teplé s osmaženou cibulkou či bez ní.