Píchaná buchta s čokoládou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
5 ks vejce
150 g máslo
150 g marmeláda
150 ml voda
1 balíček prášek do pečiva
210 g cukr krupice
10 g vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
280 g polohrubá mouka
200 ml smetana ke šlehání
200 g čokoláda 70%

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozdělíme na žloutky (větší mísa) a bílky (menší mísa). Troubu dáme nahřát na 175 °C. Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a poté vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do našlehaných žloutků s cukrem zašleháme také postupně rozpuštěné máslo a teplou vodu

  2. Poté zlehka zašleháme i prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec jemně stěrkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků

  3. Těsto přemístíme do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Povrch zezlátne a špejlí otestujeme propečenost

  4. Během pečení si připravíme polevu, tedy rozehřejeme v rendlíku smetanu, odstavíme, rozmícháme nalámanou čokoládu. Poté vmícháme i marmeládu, vznikne hladká poleva

  5. Jakmile je buchta upečená, opačným koncem vařečky ji propícháme po celé ploše. Nakonec propíchaný korpus buchty zalijeme polevou a rovnoměrně rozetřeme

  6. Píchanou buchtu necháme vychladit, poté nakrájíme, můžeme ještě ozdobit našlehaným tvarohem či smetanou, případně ovocem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!