Pečené zelné závitky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

250 g slanina
2 stroužky česnek
sůl
1 ks vejce
1 lžíce ocet
350 g hladká mouka
150 - 200 ml vlažná voda
drcený kmín
4 lžíce rozpuštěné máslo
mletý černý pepř
máslo na vymazání
800 g bílé hlávkové zelí

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Mouku vložíme do mísy, přidáme vejce, sůl, vodu, ocet a všechny suroviny řádně zpracujeme v hladké těsto, které necháme zakryté asi 20 minut odpočinout

  2. Náplň: Zelí očistíme a nakrájíme na jemné nudličky, které spaříme vařící vodou a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu necháme rozškvařit, vmícháme spařené zelí, česnek, sůl a pepř. Zakryjeme poklicí a dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Směs necháme vychladnout

  3. Odpočaté těsto vyválíme na tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem a poklademe připraveným zelím. Plát těsta s náplní pevně srolujeme v tenký závin, ze kterého odkrajujeme špalíky asi 5 cm dlouhé. Špalíky klademe nastojato na plech vymazaným máslem a pečeme v troubě předtopené na 180 °C přibližně 45 minut. Během pečení občas těsto potíráme máslem

  4. Plněné zelné závitky podáváme teplé i studené jako pohoštění k pivu nebo vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!