Pečené zelné závitky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 250 g slanina 2 stroužky česnek sůl 1 ks vejce 1 lžíce ocet 350 g hladká mouka 150 - 200 ml vlažná voda drcený kmín 4 lžíce rozpuštěné máslo mletý černý pepř máslo na vymazání 800 g bílé hlávkové zelí
Postup Pečené zelné závitky
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Mouku vložíme do mísy, přidáme vejce, sůl, vodu, ocet a všechny suroviny řádně zpracujeme v hladké těsto, které necháme zakryté asi 20 minut odpočinout
Náplň: Zelí očistíme a nakrájíme na jemné nudličky, které spaříme vařící vodou a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu necháme rozškvařit, vmícháme spařené zelí, česnek, sůl a pepř. Zakryjeme poklicí a dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Směs necháme vychladnout
Odpočaté těsto vyválíme na tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem a poklademe připraveným zelím. Plát těsta s náplní pevně srolujeme v tenký závin, ze kterého odkrajujeme špalíky asi 5 cm dlouhé. Špalíky klademe nastojato na plech vymazaným máslem a pečeme v troubě předtopené na 180 °C přibližně 45 minut. Během pečení občas těsto potíráme máslem
Plněné zelné závitky podáváme teplé i studené jako pohoštění k pivu nebo vínu.