Pečené brambory ve slupce se sýrovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička olej
4 lžičky máslo
4 ks brambory
1 hrst tvrdý sýr
4 ks tavený sýr
1 lžička ostrý kečup
0 kelímků smetana na vaření
podle chuti
1 stroužek česnek
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Větší brambory omyjeme ve slupce, vysušíme a rovnoměrně po celé bramboře uděláme pomocí vidličky dírky. Poté brambory potřeme ze všech stran olejem (kůrka pak bude zlatavá) a posypeme solí, která se na brambory hezky nalepí. Takto připravené brambory předpečeme v mikrovlnné troubě. Střední brambory pečeme cca 2 minuty, větší můžeme i déle. Poté dáme brambory péct do předehřáté trouby (160 - 180 °C) a pečeme zhruba 40 minut. Délka pečení závisí na velikosti brambor, testujeme píchnutím vidličkou.

  2. Mezitím si připravíme si omáčku. Do malého kastrolku si připravíme zhruba půl kelímku smetany na vaření (záleží, kolik omáčky požadujeme), tavené sýry, lžičku ostrého kečupu, hrstku strouhaného sýru, rozmačkaný stroužek česneku a vše osolíme a opepříme. Za stálého míchání zahříváme, dokud se nám nevytvoří hladká sýrová omáčka. Pokud by byla příliš tekutá, můžeme zahustit trochou hladké mouky.

  3. Upečené brambory vyndáme z trouby a nakrojíme je do kříže. Do nakrojené brambory vložíme plátek másla, který se krásně rozpustí. Pečené brambory přelijeme omáčkou a můžeme ještě dozdobit strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!