Parádní dukátky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl rum 1 ks žloutek 0.5 l mléko 40 g droždí 2 lžíce cukr krupice 50 g cukr moučka 0.3 lžičky mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 3 lžičky hladká mouka citronová kůra 300 g hrubá mouka 1 dl vlažné mléko 50 g Hera 50 g mleté lískové oříšky 1 hrst rozinky v rumu 100 g cukr s vanilkou na potření 50 g rozpuštěné máslo podle potřeby máslo na vymazání mouka na vysypání
Postup Parádní dukátky recept
Postup přípravy receptu
-
Pomeleme si lískové oříšky, rozinky pokapeme rumem.
Do vlažného mléka dáme droždí, půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme vymíchanou Heru se žloutkem a 5 dkg cukru, přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a špetku soli. Vlijeme kvásek, dáme nakrájené rozinky a těsto dobře propracujeme. Na teplém místě necháme hodinu vykynout.
Vykynuté těsto na pomoučněném vále vyválíme 1 cm silně a vypichujeme malá kolečka - dukátky. Dáváme je do máslem vymazaného a vysypaného malého pekáčku, posypeme oříšky smíchanými s cukrem a skořicí, pokapeme rozpuštěným máslem a opakujeme. Poslední vrstva budou dukátky. Přikrytý pekáček necháme ještě chvíli kynout. Potom v rozehřáté troubě upečeme.
Vychladlé parádní dukátky nakrájíme na porce a na talíři polijeme studeným krémem.
Na krém si v troše mléka rozmícháme žloutky, mouku, cukr s vanilkou smícháme se studeným mlékem a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme do zhoustnutí. Krém vychladíme a ochutíme rumem.