Parádní dukátky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
rum
1 ks žloutek
0.5 l mléko
40 g droždí
2 lžíce cukr krupice
50 g cukr moučka
0.3 lžičky mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
3 lžičky hladká mouka
citronová kůra
300 g hrubá mouka
1 dl vlažné mléko
50 g Hera
50 g mleté lískové oříšky
1 hrst rozinky v rumu
100 g cukr s vanilkou
na potření
50 g rozpuštěné máslo
podle potřeby
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Pomeleme si lískové oříšky, rozinky pokapeme rumem.

  2. Do vlažného mléka dáme droždí, půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme vymíchanou Heru se žloutkem a 5 dkg cukru, přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a špetku soli. Vlijeme kvásek, dáme nakrájené rozinky a těsto dobře propracujeme. Na teplém místě necháme hodinu vykynout.

  3. Vykynuté těsto na pomoučněném vále vyválíme 1 cm silně a vypichujeme malá kolečka - dukátky. Dáváme je do máslem vymazaného a vysypaného malého pekáčku, posypeme oříšky smíchanými s cukrem a skořicí, pokapeme rozpuštěným máslem a opakujeme. Poslední vrstva budou dukátky. Přikrytý pekáček necháme ještě chvíli kynout. Potom v rozehřáté troubě upečeme.

  4. Vychladlé parádní dukátky nakrájíme na porce a na talíři polijeme studeným krémem.

  5. Na krém si v troše mléka rozmícháme žloutky, mouku, cukr s vanilkou smícháme se studeným mlékem a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme do zhoustnutí. Krém vychladíme a ochutíme rumem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy