Panettone recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
150 g máslo
200 ml mléko
42 g droždí
80 g brusinky
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
100 g bílá čokoláda
50 g kandovaná citronová kůra
100 g třtinový cukr
na potření
1 ks bílek
na ozdobu
2 lžíce mandlové plátky
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru, trošky mouky a mléka připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Změklé máslo pak vyšleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny.

  2. K mouce přidáme sůl, vaječnou pěnu a kvásek. Zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto. V teple ho necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  3. Do nakynutého těsta zapracujeme nasekanou citronovou kůru s čokoládou a brusinkami. Znovu necháme vzejít.

  4. Formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. Z papíru uděláme i zvýšený okraj. Z těsta vytvarujeme bochánek, vložíme ho do formy a necháme nakynout. Poté těsto potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mandlemi.

  5. Panettone pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších cca 40 minut.

  6. Panettone necháme vychladnout, poté ho nakrájíme na plátky a podáváme. Je tradičním italským pečivem, které se peče o Vánocích.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy