Panettone recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 150 g máslo 200 ml mléko 42 g droždí 80 g brusinky 1 balíček vanilkový cukr 500 g hladká mouka 100 g bílá čokoláda 50 g kandovaná citronová kůra 100 g třtinový cukr na potření 1 ks bílek na ozdobu 2 lžíce mandlové plátky podle potřeby máslo na vymazání
Postup Panettone recept
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, lžičky cukru, trošky mouky a mléka připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Změklé máslo pak vyšleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny.
K mouce přidáme sůl, vaječnou pěnu a kvásek. Zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto. V teple ho necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Do nakynutého těsta zapracujeme nasekanou citronovou kůru s čokoládou a brusinkami. Znovu necháme vzejít.
Formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. Z papíru uděláme i zvýšený okraj. Z těsta vytvarujeme bochánek, vložíme ho do formy a necháme nakynout. Poté těsto potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mandlemi.
Panettone pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších cca 40 minut.
Panettone necháme vychladnout, poté ho nakrájíme na plátky a podáváme. Je tradičním italským pečivem, které se peče o Vánocích.