Pagáčiky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
1 dl olej
1 lžíce sůl
3 ks brambory
3 dl mléko
1 kostka droždí
0 kg hladká mouka
1 ks tuk na pečení
na potření
1 ks vejce
Postup Pagáčiky recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Z trochy vlažného mléka, trošky mouky a droždí uděláme kvásek.
Poté přidáme ke kvásku hladkou mouku, zbytek mléka, olej, 1/2 tuku na pečení, sůl a necháme těsto vykynout. Do vykynutého těsta nastrouháme vařené brambory a druhou půlku tuku na pečení a těsto propracujeme. Těsto skládáme jako listové těsto (dvakrát).
Poté těsto vyválíme a vykrajujeme malé pagáčiky - kulatá formička průměr asi 4 cm. Připravené pagáčiky vyskládáme na plech s pečícím papírem a pečivo potřeme rozšlehaným vejcem.
Pagáčiky pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě při 180 °C.
Pagáčiky po vychladnutí podáváme jako výbornou chuťovku k pivu nebo vínu.