Ovesná müsli kolečka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
175 g máslo
4 lžíce mléko
100 g ořechy
140 g celozrnná mouka
300 g ovesné vločky
0 lžiček kypřící prášek do pečiva
60 g javorový sirup
100 g sušené ovoce
50 g třtinový cukr
podle potřeby
olej na vymazání
podle chuti
semínka

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Olejem nebo sprejem si vymažeme větší plech.

  2. Do velké mísy nasypeme ovesné vločky, celozrnnou mouku, špetku soli, nasekané sušené ovoce a nasekané ořechy. Na plotnu postavíme malý hrnec a necháme v něm rozpustit máslo. Když je máslo tekuté, přidáme cukr, javorový sirup a metličkou zamícháme, vznikne hustější emulze. Do malé mističky nalijeme mléko a rozpustíme v něm prášek do pečiva.

  3. Do vločkové směsi přidáme máslovou směs a mléko, vše dobře promícháme a pomocí vykrajovacích formiček dáváme na plech. Můžeme použít formičky na vykrajování cukroví, nebo na marcipán (Výhoda je, že se méně lepí k těstu.). Pokud nemáme ani jedno, použijeme třeba seříznutý kelímek od jogurtu.

  4. Vrchovatou lžíci ovesné směsi dáme do formičky položené na plech, lžicí lehce urovnáme a opatrně sejmeme vykrajovátko. Z tohoto množství dělám 20 koleček 5,5 cm velkých v průměru a přibližně 1 - 1,5 cm vysokých.

  5. Kolečka pečeme 25 - 30 minut dozlatova, jen dáme pozor, aby se sušené ovoce nespálilo, protože by bylo hořké.

  6. Ovesná müsli kolečka podáváme jako zdravou sladkou snídani nebo svačinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!