Ovesná müsli kolečka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 175 g máslo 4 lžíce mléko 100 g ořechy 140 g celozrnná mouka 300 g ovesné vločky 0 lžiček kypřící prášek do pečiva 60 g javorový sirup 100 g sušené ovoce 50 g třtinový cukr podle potřeby olej na vymazání podle chuti semínka
Postup Ovesná müsli kolečka recept
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 160 °C. Olejem nebo sprejem si vymažeme větší plech.
Do velké mísy nasypeme ovesné vločky, celozrnnou mouku, špetku soli, nasekané sušené ovoce a nasekané ořechy. Na plotnu postavíme malý hrnec a necháme v něm rozpustit máslo. Když je máslo tekuté, přidáme cukr, javorový sirup a metličkou zamícháme, vznikne hustější emulze. Do malé mističky nalijeme mléko a rozpustíme v něm prášek do pečiva.
Do vločkové směsi přidáme máslovou směs a mléko, vše dobře promícháme a pomocí vykrajovacích formiček dáváme na plech. Můžeme použít formičky na vykrajování cukroví, nebo na marcipán (Výhoda je, že se méně lepí k těstu.). Pokud nemáme ani jedno, použijeme třeba seříznutý kelímek od jogurtu.
Vrchovatou lžíci ovesné směsi dáme do formičky položené na plech, lžicí lehce urovnáme a opatrně sejmeme vykrajovátko. Z tohoto množství dělám 20 koleček 5,5 cm velkých v průměru a přibližně 1 - 1,5 cm vysokých.
Kolečka pečeme 25 - 30 minut dozlatova, jen dáme pozor, aby se sušené ovoce nespálilo, protože by bylo hořké.
Ovesná müsli kolečka podáváme jako zdravou sladkou snídani nebo svačinu.