Oplatkový dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 80 g cukr 250 g máslo 2 cl rum 500 ml mléko 160 g mandle 2 ks žloutky 60 g cukr moučka 40 g moučka škrobová 10 ks oplatky lázeňské 1 ks lusk vanilkový 50 g hmota marcipánová 100 g hobliny čokoládové
Postup Oplatkový dort recept
Postup přípravy receptu
-
Mléko svaříme s cukrem, přidáme vyškrábnutý vanilkový lusk. Žloutky rozmícháme se škrobovou moučkou asi ve dvou lžících horkého mléka a metlou vmícháme. Mléko necháme několikrát přejít varem, až krém zhoustne. Přelijeme ho potom zvlášť do mísy a povrch posypeme moučkovým cukrem. Marcipán vypracujeme s polovinou másla, směs pak hněteme se zbylým máslem a 40 g cukru, až je zcela vláčná. Prolisujeme přes síto, přilijeme rum a umleté mandle. Vychladlý vanilkový krém procedíme také přes sítko. Lázeňské oplatky potřeme krémem a složíme z nich dort. Zbývajícím krémem potřeme povrch dortu a posypeme ho čokoládovými hoblinkami, pocukrujeme a ozdobíme lístečky máty.