Opilá panenka se špenátem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 ks česnek 1 kg brambory 100 ml bílé víno 2 ks velká cibule 50 g anglická slanina 3 ks jarní cibulka 500 g listový špenát 800 g vepřová panenka 200 g pomazánkové máslo 100 g smetana 31% podle chuti sůl mletý černý pepř marináda 100 ml bílé víno 50 ml olivový olej 50 ml limetková šťáva podle potřeby olivový olej
Postup Opilá panenka se špenátem recept
Postup přípravy receptu
-
Maso naložíme na 2 hodiny do marinády připravené z olivového oleje, limetkové šťávy a bílého vína.
Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Nakrájenou cibuli a slaninu osmahneme dozlatova. Uvařené brambory nahrubo našťoucháme a smícháme s osmaženou cibulkou a slaninou, pomazánkovým máslem a smetanou. Vmícháme i jarní cibulku. Necháme odpočinout.
V hrnci rozpálíme olivový olej, vložíme vepřovou panenku a na středním ohni ji opékáme ze všech stran. Potom k masu přilijeme marinádu a zbytek vína, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dojít.
V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a orestujeme dozlatova. Propláchnutý špenát přihodíme na pánev a mícháme do zavadnutí.
Na ohřátý talíř servírujeme nejprve špenátové lístky, na ně položíme 3 - 4 plátky opilé panenky se šťouchanými brambory. Opilou panenku se špenátem můžeme podávat i při slavnostních příležitostech.