Opilá panenka se špenátem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 ks česnek
1 kg brambory
100 ml bílé víno
2 ks velká cibule
50 g anglická slanina
3 ks jarní cibulka
500 g listový špenát
800 g vepřová panenka
200 g pomazánkové máslo
100 g smetana 31%
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
marináda
100 ml bílé víno
50 ml olivový olej
50 ml limetková šťáva
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso naložíme na 2 hodiny do marinády připravené z olivového oleje, limetkové šťávy a bílého vína.

  2. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Nakrájenou cibuli a slaninu osmahneme dozlatova. Uvařené brambory nahrubo našťoucháme a smícháme s osmaženou cibulkou a slaninou, pomazánkovým máslem a smetanou. Vmícháme i jarní cibulku. Necháme odpočinout.

  3. V hrnci rozpálíme olivový olej, vložíme vepřovou panenku a na středním ohni ji opékáme ze všech stran. Potom k masu přilijeme marinádu a zbytek vína, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dojít.

  4. V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a orestujeme dozlatova. Propláchnutý špenát přihodíme na pánev a mícháme do zavadnutí.

  5. Na ohřátý talíř servírujeme nejprve špenátové lístky, na ně položíme 3 - 4 plátky opilé panenky se šťouchanými brambory. Opilou panenku se špenátem můžeme podávat i při slavnostních příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!