Obyčejná fazolová polévka nakyselo recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
ocet vinný
1 ks bobkový list
3 lžíce slunečnicový olej
studená voda
1 ks cibule (střední)
200 ml hustá zakysaná smetana
čerstvě mletý černý pepř
200 ml studené mléko
250 g suché strakaté fazole
2 lžíce hladká múka
cukr kystal

Postup přípravy receptu

  1. Večer před vařením namočíme fazole. Před samotným vařením vodu vyměníme za čerstvou, přivedeme ji k varu a slijeme. Tento postup opakujeme ještě dvakrát, čímž fazole ve velké míře zbavíme nadýmavých látek. Přidáme bobkový list, mleté černé koření, vaříme na středním plameni a když už jsou fazole skoro měkké, přidáme mléko a sůl. Když se fazole vaří, nakrájíme si očištěnou cibuli na kostičky a očistíme si stroužky česneku

  2. Do měkkých uvařených fazolí přidáme zásmažku. Tu si připravíme tak, že na oleji orestujeme cibuli. Na orestovanou cibuli nasypeme mouku a za stálého míchání ji smažíme do světle hnědé barvy. Zásmažku naředíme studenou vodou, rozmícháme ji do hladka, přilijeme do polévky, povaříme ji ještě 15 minut, na závěr vmícháme zakysanou smetanu, vypneme plamen a necháme chvilku odstát

  3. Do odstáté polévky přidáme cukr a dochutíme ji octem. Prolisujeme do ní česnek a zamícháme. Přikryté pokličkou ještě necháme chvíli odstát, aby se polévka provonila česnekem. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a servírujeme s opečenými pagáčky a nebo k ní podáváme celkem obyčejné langoše.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!