Novoroční sladkokyselá čočková polévka s uzenou klobásou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
ocet
1 ks cibule
voda
cukr krystal
2 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
citronová šťáva
6 kuliček celý černý pepř
400 g velkozrnná čočka
3 kuličky celé nové koření
250 ml sladká smetana 33%
200 g pikantní maďarská uzená klobása
vývar z vaření uzeného masa

Postup přípravy receptu

  1. Čočku den před přípravou namočíme do studené vody na 12 hodin. Vodu z namočení slijeme, zalijeme čerstvou studenou vodou, přivedeme do varu a vodu opět slijeme, abychom zbavili polévku nadýmavých látek

  2. Čočku zalijeme vývarem z vaření uzeného masa a nesolíme, neboť vývar je už dost slaný. Přidáme bobkový list, celý černý pepř a celé nové koření, pikantní maďarskou uzenou klobásu pokrájenou na kolečka, očištěnou cibuli a česnek

  3. Vaříme téměř doměkka a poté přidáme zátřepku ze sladké smetany a hladké mouky. Všechno společně povaříme ještě 15 minut, vypneme plamen a necháme chvíli odstát. Na závěr chuť doladíme na příjemně sladkokyselou přidáním cukru krystal a octa

  4. Novoroční sladkokyselou čočkovou polévku s uzenou klobásou servírujeme horkou s čerstvě upečeným domácím chlebem a jiným pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!