Nedělní husa recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 hrnky voda
1 ks husa
nádivka
1 stroužek česnek
2 ks cibule
1 ks jablko
1 plechovka pasterizované kysané zelí
podle chuti
sůl
drcený kmín
náplň
2 ks jablko

Postup přípravy receptu

  1. Rozmrazenou husu zbavíme zbytků peří, vyřízneme z biskupa mazové žlázy a odřízneme konce křídel na polévku. Husu omyjeme, osušíme a uvnitř i zvenku potřeme solí s drceným kmínem.

  2. Husu uložíme do pekáče, který vyložíme křížem několika špejlemi a husu necháme odpočinout prsíčky dolů alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes noc.

  3. Dvě větší červená jablka zbavíme jadérek a rozkrájíme na osminky, které vložíme do husy. Podlijeme dvěma hrnky vody nebo vývaru, přiklopíme druhým pekáčem a husu asi hodinu a půl pečeme přikrytou.

  4. Mezitím do mísy jemně nastrouháme stroužek česneku a nahrubo nastrouháme jedno velké jablko. Dvě velké cibule nakrájíme na kostičky, přidáme ke směsi a nakonec vmícháme kysané zelí. Zelí používám v plechovce (800 g) pasterizované bílé zelí s vínem, které nemusíme ani překrajovat.

  5. Nedělní husu vyndáme z trouby a do pekáče, který sloužil jako poklice, urovnáme nachystané zelí, na ně položíme husu (tentokrát prsíčky nahoru) a vrátíme dopéct do trouby asi na 30 - 45 minut podle velikosti a stáří husy. Z pekáče po huse vyhodíme špejle a sádlo slijeme.

  6. K nedělní huse se hodí podávat vařené brambory, ale i knedlík (houskový, bramborový) a noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!