Mřížkovaný koláč s ovocem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
100 g máslo
1 ks žloutek
1 ks bílek
1 kostka tvaroh
20 g cukr moučka
100 g cukr moučka
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
200 g hladká mouka
hladká mouka
120 ml smetana ke šlehání
150 ml smetana ke šlehání
200 g drobné ovoce (jahody, třešně, maliny)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s cukrem a na vále zpracujeme s máslem, smetanou, žloutkem a špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do chladničky na 30 minut odležet

  2. Ze 2/3 těsta na pomoučněném vále vyválíme plát (max. 30x20cm) a přeneseme ho na plech vymazaný olejem. Kraje těsta trošku povytáhneme, aby plát získal vyšší okraje

  3. Ze zbylého těsta vyválíme válečky a na plátu vytvoříme mřížku. Těsto potřeme bílkem

  4. Těsto na mřížkovaný koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 °C. Necháme zcela vychladnout

  5. Tvaroh utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Do náplně vmícháme ušlehanou smetanu a rozdělíme ji do políček mezi mřížkami. Na tvarohovou náplň rozdělíme omyté ovoce (jahody, maliny, rybíz, angrešt)

  6. Mřížkovaný koláč s ovocem vložíme do chladničky odležet. Nejlépe chutná až na druhý den. Před podáváním pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!