Michalčiny zapečené brambory recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
6 ks vejce
15 dkg šunka
1,5 kg brambory
1 sklenice mléko
1 ks cibule
15 dkg niva
40 dkg eidam
grilovací koření
2 lžíce máslo na smažení
muškátový oříšek
2 kelímky smetana ke šlehání
máslo na vymaštění
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si uvaříme na páře brambory se slupkou. Následující den pekáč vymažeme máslem. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle. Tvrdý sýr a nivu nastrouháme

  2. Do pekáče poklademe první vrstvu brambor, osolíme a opepříme. Posypeme osmaženou cibulkou, strouhaným sýrem a grilovacím kořením. Rozšleháme vejce a vmícháme do nich mléko se smetanou, osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Směsí trochu pokapeme první vrstvu brambor

  3. Potom naskládáme další vrstvu brambor, které jen osolíme, opepříme a posypeme sýrem, strouhanou nivou a pokapeme smetanovou omáčkou. Kdo má rád, může si předem do omáčky vmíchat dva stroužky prolisovaného česneku. Třetí vrstva je stejná, jen přidáme místo nivy na tenké plátky nakrájenou šunku nebo debrecínku. Poslední vrstvu brambor osolíme, opepříme, posypeme sýrem a přelijeme zbylou smetanovou omáčkou

  4. Bramborovou směs pečeme podle výkonu trouby asi 40 minut

  5. Michalčiny zapečené brambory podáváme ozdobené strouhanou nivou nebo nasekanou pažitkou se zeleninovým salátem. Výborný jako příloha je i zelný salát s kysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!