Metrový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
15 dkg olej
6 ks vejce
3 lžíce rum
2-3 lžíce kakao
2 balíčky vanilkový cukr
38 dkg polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek
15 dkg vlažná voda
krém
1 ks žloutek
500 ml mléko
3 lžíce škrob
20 dkg cukr moučka
20 dkg Hera
na potření
1 sklenice jahodový džem

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Dvě formy na srnčí hřbet vymažeme a vysypeme. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme.

  2. Žloutky ušleháme s cukry. Po částech přiléváme rum, olej a vodu. Do žloutkové pěny vmícháme mouku. Z bílků ušleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta.

  3. Polovinu těsta nalijeme do jedné formy. Do zbylého těsta vmícháme kakao a těsto nalijeme do druhé formy. Ty vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pak je necháme vychladnout.

  4. Mezitím si připravíme krém. Ve sklenici mléka si rozšleháme škrob. Zbylé mléko smícháme se žloutkem, přivedeme k varu a rozmícháme v něm mléko se škrobem. Můžeme použít i pudink. Hmotu necháme vychladnout. Heru ušleháme s cukrem a po lžících přidáváme vařený škrob.

  5. Vychladlé korpusy nakrájíme podle vypečených žeber na plátky. Světlé plátky potřeme jahodovým džemem a tmavé plátky potřeme krémem. Střídavě je k sobě přilepujeme. Rozpustíme si čokoládovou polevou a vzniklý moučník jí přelijeme nebo ozdobíme. Můžeme jej ozdobit i čerstvým ovocem.

  6. Metrový dort necháme ztuhnout a nakrájíme šikmé řezy, aby byly vidět jednotlivé pruhy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy