Meruňkový závin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g cukr
1 ks vejce
1 lžíce máslo
200 ml voda
750 g meruňky
1 hrnek piškoty
500 g listové těsto
50 g mandlové lupínky
100 ml vaječný koňak

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rozpůlíme a vypeckujeme meruňky. Pak rozdrtíme piškoty a opražíme je na másle. Vejce rozklepneme a rozšleháme.

  2. V pánvi svaříme vodu s cukrem a vaječným likérem, přidáme do půlky meruněk a krátce vše podusíme. Po chvilce meruňky vyndáme a šťávu z nich vydusíme na medovou konzistenci.

  3. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

  4. Těsto rozpůlíme a každé vyválíme. Plát přeneseme na pečící papír na plech. Oba pláty těsta posypeme uprostřed máslovými piškoty. Na ně rozložíme meruňky a zalijeme je medovou meruňkovou šťávou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a těsto zavineme do správného štrůdlu.

  5. Záviny pečeme v předehřáté troubě, dokud těsto nezbělá. Pak záviny vytáhneme, opatrně je potřeme zbytkem vejce zředěným s vodou a posypeme je mandlovými lupínky. Dáme je zpátky do trouby a pečeme dozlatova.

  6. Hotové záviny posypeme moučkovým cukrem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!