Meruňkový tvarohový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
2 ks žloutek
120 ml mléko
0.5 kostky droždí
50 g cukr krupice
450 g hladká mouka
50 g máslo nebo hera
náplň
2 ks vejce
2 kostky tvaroh
100 g cukr krupice
2 balíčky vanilkový cukr
náplň 1
300 g meruňky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku. Do středu uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. V teple necháme vzejít kvásek.

  2. Pak přisypeme cukr i špetku soli, přilijeme zbylé mléko a přidáme vejce, žloutky i rozpuštěné máslo. Ingredience zpracujeme na hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple, přikryté utěrkou, půl hodiny kynout.

  3. Tvaroh smícháme s vejci i oběma druhy cukru do hladkého krému.

  4. Těsto rozválíme a rozprostřeme ho do pečícím papírem vyložené koláčové formy (30cm) a okraje prsty vyvýšíme. Na povrch rozetřeme tvarohovou náplň a poklademe ji měsíčky omytých meruněk.

  5. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 °C do zezlátnutí.

  6. Vychladlý meruňkový tvarohový koláč můžeme pocukrovat, případně ozdobit kopečkem šlehačky a kouskem čerstvé meruňky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!