Meruňkovo-rebarborový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 2 ks vejce 2-3 lžíce mléko 120 g cukr krupice 500 g polohrubá mouka 160 g tuk na pečení 1 balíček kypřící prášek do pečiva náplň 3 ks vejce 50 g máslo 0 kg meruňky 250 g cukr krupice 1 kg rebarbora 2-3 lžíce kysaná smetana 1 balíček vanilkový pudinkový prášek drobenka 150 g máslo 100 g strouhanka 100 g cukr krupice
Postup Meruňkovo-rebarborový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Rebarboru očistíme, nakrájíme na kostičky, posypeme cukrem a po chvilce, když pustí šťávu (asi 10 minut), rebarboru povaříme. Poté slijeme šťávu, rebarboru dáme stranou a šťávu dolijeme vodou na 380 ml.
Kysanou smetanu smícháme s pudinkem, nalijeme do šťávy a uvaříme pudink. Do horkého pudinku vmícháme máslo a poté rozšlehané vejce. Musíme pracovat rychle.
Z připravených surovin (polohrubá mouka, prášek do pečiva, tuk na pečení, vejce, mléko, cukr, sůl) vypracujeme těsto. Těsto připravujeme až po uvaření pudinku a můžeme ho připravit pomocí domácí pekárny.
Připravené těsto rozválíme do kulaté formy předem vymazané tukem. Na těsto nalijeme teplý pudink, poté navrstvíme rebarboru, nakrájené meruňky a posypeme drobenkou z másla, cukru a strouhanky.
Koláč pečeme asi 40 - 50 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Meruňkovo-rebarborový koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme ke svačině s kávou nebo čajem.